Trouwen met passie

Sandra blogt

Zwieg'n en ja-knikk'n

Opa’s en oma’s bij een huwelijksceremonie is verre van gewoon. Bij hoge uitzondering zitten er eens 4 setjes, maar over het algemeen is het nog eens één setje, of is er één opa of één oma bij.

Áls er al een setje zit, dan zijn die vaak al heel wat jaartjes bij elkaar. En natuurlijk ben ik, nieuwsgierig als ik ben, dan heel benieuwd wat het grote geheim dan is om het zo lang met elkaar uit te houden…

Zo had ik een tijdje geleden een opa als getuige. Hartstikke leuk natuurlijk en we raakten tijdens de ceremonie spontaan met elkaar in gesprek. Opa was helemaal in z’n element en gaf met z’n rake opmerkingen leuke feedback op wat er allemaal gezegd werd.

Onder het mom van ‘doe eens gek’ vroeg ik hem spontaan hoe lang hij al met zijn vrouw getrouwd was en ik kan je verzekeren: dat was al heeeel lang! Op mijn vraag hoe ze dat hadden versierd samen, werd de praatgrage opa wat rustiger. Zijn poging om het over een andere boeg te gooien mislukte, want ik wees hem er heel vriendelijk en onschuldig op dat hij mijn vraag nog niet had beantwoord. Na enige aarzeling kwam het hoge woord er uit: ach, weet ‘ie deerne, het is gewoon een kwestie van zwieg’n en ja-knikk’n!

Iedereen dikke schik natuurlijk, want eigenlijk verwacht je op zo’n dag een ander soort, meer romantischer, antwoord…

Niet veel later trouwde ik een stel, waarvan ik wist dat de opa en oma net 60 jaar getrouwd waren geweest.
60 jaar! Man, want een eind! Nu was ik toch écht wel heel benieuwd hoe dit stel al die jaren samen hadden ‘overleefd’, want dit is toch wel iets heel bijzonders.

Op mijn vraag of ze hun geheim, of op z’n minst de ultieme tip, met ons wilden delen, keek de opa toch een beetje terughoudend. Een zaal vol enthousiaste jonge lui draaide opa natuurlijk op en wilden wel heel graag het grote geheim horen. ‘Oké, oké’ zei opa, zich naar het gezelschap draaiend. ‘Als jullie het dan zo graag willen weten: het is gewoon een kwestie van pappen en nathouden!’ Weer hilariteit alom natuurlijk.

Maar tjonge, even serieus, zijn wij vrouwen nou echt zo erg?! Hebben al die mannen het nou zo zwaar bij ons? Dat kan toch niet zo zijn? Tijdens het eerstvolgende huwelijk zal ik de oma’s vragen hoe ze het zo lang hebben volgehouden en wat hun geheim is.

Ik hou jullie op de hoogte!

                                                                                                                                                         terug


Alle blogs van Sandra